Adviseur van AltenaWerkt, maar drijvende kracht binnen de regio

Afgestudeerd in lucht- en ruimtevaarttechniek, financieel directeur bij Iveco Schouten, penningmeester bij Ondernemershuis Altena, maar bovenal: adviseur van AltenaWerkt! Gijsbert van Helden, ondanks zijn veeleisende baan zet hij zich in om de regio nét wat mooier te maken. Hij ziet het als een maatschappelijke bijdrage. Een bijdrage aan een regio waarin vooral heel erg hard wordt gewerkt. Er schuilen volgens hem met name veel kansen in het omarmen van onderwijs, jezelf uitdagen om kennis te vergaren. Niet alleen hard werken, maar dat werk ook zo slím mogelijk aanpakken. Bij AltenaWerkt zijn we er maar wat trots op, en met ontzettende waardering, dat we mogen leren van Gijsbert als een van onze adviseurs.

Gijsbert van Helden, adviseur van AltenaWerkt.

Starten als Adviseur van AltenaWerkt

Voor het eerst kwamen we samen toen AltenaWerkt nieuw leven ingeblazen moest worden. Gijsbert zag het wel zitten om het met de jonge mannen op te pakken, die ‘vol energie en lef zaten, met een ondernemende instelling’. Meteen werden de plannen gesmeed hoe we een succes gingen maken van AltenaWerkt, waar de voordelen geboden konden worden. Met zijn ervaring en kennis voorzag Gijsbert AltenaWerkt van inzichten in hoe deze plannen in praktijk zouden uitpakken. Deze kritische blik heeft er aan bijgedragen dat veel plannen goed uitpakten.

‘Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat de begroting gehaald zou worden,’ zei Gijsbert in het gesprek. Want die begroting was ambitieus ingestoken en ging uit van veel successen. Sterker nog, de begroting werd ruimschoots overschreden. Waar dat aan lag? ‘De timing van AltenaWerkt heeft er zeker aan bijgedragen. AltenaWerkt is opgestart op een moment waarin de druk op de arbeidsmarkt enorm is en dat draagt bij aan de welwillendheid van bedrijven om het eens uit te proberen.’ Maar dat niet alleen. AltenaWerkt is veel meer dan alleen een vacatureplatform, er wordt onder andere volop ingezet op promotie. ‘Die promotie heb ik aanvankelijk onderschat en pakte veel beter uit dan verwacht,’ verklaart Gijsbert.

Hoe ziet de toekomst van AltenaWerkt eruit?

‘AltenaWerkt is nu wel onderweg om een vaste plek binnen Altena te krijgen. Hier moeten wel nog een aantal stappen voor gezet worden. Stel dat jullie het nu los laten, dan kakt het ook weer helemaal in. Maar als de juiste stappen worden gezet dan verwerft het platform wel echt een vaste plek,’ aldus Gijsbert. En die stappen worden gezet! Neem bijvoorbeeld de nieuwe website waaraan gewerkt wordt. Ook is AltenaWerkt bezig met een volgende stap die op een later moment aan het publiek kenbaar wordt gemaakt, maar waar Gijsbert bewondering voor heeft. ‘Op jullie leeftijd was ik wat voorzichtiger. Ik vind het knap hoe ondernemend jullie zijn en hoe jullie, ondanks andere verplichtingen, met vol gas ertegenaan gaan.’ Maar meteen herinnert Gijsbert ons aan de realiteit: ’Deze volgende stap gaat jullie in staat stellen om vaste krachten aan te stellen, maar wees je ook bewust van een mogelijke recessie. Eén van de eerste diensten waar bedrijven op besparen zullen die van AltenaWerkt zijn. Werk dan net zo hard door en neem voor een tijd genoegen met minder, maar val vooral niet stil. Dan wordt AltenaWerkt een serieuze onderneming.’

Dit is waarom we Gijsbert zo waarderen. Een prettige gesprekspartner, maar ook kritisch en realistisch wanneer de situatie daarom vraagt. Niet alleen als AltenaWerkt, maar ook als inwoners mogen we blij zijn dat Gijsbert met zijn derde baan terug is gekeerd in Altena, een gebied dat hem bevalt vanwege het landelijke, met water omringde karakter. Niet alleen voorziet hij AltenaWerkt van zijn adviezen en heeft hij de financiële verantwoordelijkheid van een van de grootste bedrijven uit Altena, maar ook zet hij zich in, in de enkele uurtjes die hij kan missen, om mensen uit verschillende disciplines bij elkaar te brengen om te werken aan een nóg beter Altena.