Een begrip in de wereld van siertegels: Schellevis

AltenaWerkt langs bij Schellevis uit Dussen. Regio Altena.

De geur van nat cement, een enorme fabriekshal en vooral veel verbondenheid.  AltenaWerkt ging op bezoek bij het bedrijf dat al jaren een begrip is in de wereld van siertegels: Schellevis Beton in Dussen.

Schellevis bestaat 85 jaar en is in die tijd ook flink veranderd. Waar het begon als een klein bedrijf geboren in de tuinbouw, is het doorgegroeid tot een grote speler die zich focust op één ding: de siertegel. “Het is echt van het maken van een gebruiksvoorwerp naar een luxeproduct gegaan”, vertelt productiemanager Luke de Ruijter. Zelf werkt hij al vijftien jaar bij het bedrijf: “Ik begon op de zaterdagen toen ik nog in de tweede klas van de middelbare school zat. Ik heb dus ook best wel wat groei meegemaakt”. Vol passie vertelt Luke over het bedrijf waar hij al heel zijn werkende leven in dienst is. “Kwaliteit is heel belangrijk: we willen een hoogwaardig product afleveren. Het is super als mensen uiteindelijk over hun terras lopen of ’s avonds buiten eten en zeggen: ‘Nou, we zijn er blij mee!’”.

Klanten van Schellevis uit Dussen

De klanten van Schellevis, dealers, hoveniers, ontwerpers en consumenten, herkennen de tegel meteen aan de kleine gaatjes. Deze basaltoptiek is  product eigen en is door de jaren heen geperfectioneerd door het bedrijf. “Je ziet aan het product dat het van ons is, dat is leuk!”, legt Niels van Diest uit, die werkzaam is in de technische dienst. Door de herkenbare tegel heeft het bedrijf echt  naam gemaakt in de branche. “We zijn geen betontegel, we zijn echt dé Schellevis tegel”, voegt Luke glunderend toe. 

Het proces van Schellevis uit Dussen

Achter het maken van de tegel zit een heel proces. Niels vertelt: “Als operator moet je wel weten wat je doet. Als je beton te nat is, zakt het uit: welke stappen neem je? Wat doe je? Er zijn redelijk veel factoren die meespelen”. Als je eenmaal doorhebt hoe alles werkt, heb je alleen nog passie voor het product nodig. Dat lukt het beste door gewoon aan het werk te gaan. Luke: “Wanneer je nieuw binnenkomt in het bedrijf, word je gekoppeld aan iemand die er al een tijdje werkt. Dan ontwikkel je die passie vanzelf!” 

Werken bij Schellevis

Het liefst heeft Schellevis jonge doorzetters die ook nog een beetje gekneed kunnen worden. “We weten precies wat we doen en dat willen we ook op deze manier doorzetten. We maken niet voor niets al dertig jaar lang deze tegels op deze manier”, vertelt Luke. Naast het werk studeren is ook zeker mogelijk en wordt zelfs aangemoedigd. “Zolang de opleiding betrekking heeft op wat wij doen, kan er van alles geregeld worden. Stel je wil een avondopleiding doen of vier dagen werk combineren met een dag school, dan is dat ook mogelijk”, licht Luke toe. 

Eén ding dat, net als de tegels, al jaren hetzelfde is gebleven, is de collegialiteit die bij een klein bedrijf hoort. “Je bent een grote familie, kent iedereen en komt met iedereen in aanraking,” vertelt Niels. Naast de gezelligheid onderling, worden ook suggesties vanuit het team erg gewaardeerd. Luke: “Veel kan. Wanneer we iets bedenken, wordt er met klein groepje overlegd en doorgesproken met de directeur. Je merkt dat het bedrijf daardoor ook blijft innoveren”.