Je werk terugzien over de wereld: Conver uit Altena

AltenaWerkt langs bij het Giessense Conver

Ze zijn overal, maar je ziet ze haast niet. De maaiboten van het Giessense bedrijf Conver die laag door het water glijden om de slootkanten te maaien, overtollige waterplanten te snoeien en af en toe een bankstel of een fiets uit het water te vissen. Bij het ontwikkelen van maaiboten komt meer kijken dan je denkt. AltenaWerkt neemt een kijkje bij deze innovatieve machinefabrikant uit Altena.

‘Het is super om te zien dat jouw werk vanuit Altena over de hele wereld terug te vinden is.’

Bij baggeren denk je waarschijnlijk als eerste aan een lading troep en waterplanten die uit de sloten worden gehesen. Maar niet zo snel aan de innovatieve machines die ervoor zorgen dat de sloten en rivieren niet dichtslibben. Machinefabrikant Conver uit Giessen produceert machines die het baggeren een stuk makkelijker maken. Zoals amfibische machines die zowel op land als in het water bruikbaar zijn en maaiverzamelboten die de vangst direct aan boord verzamelen.

Bouwproces van Conver uit Altena

Het kantoor en de werkplaats van Conver zijn te vinden op het industrieterrein in Giessen. In de loodsen worden verschillende typen maaiboten gebouwd. ,,Het mooie is dat we alles zelf doen,” vertelt Jèthro Zwets, verkoopmedewerker bij Conver. ,,Van het ontwerp tot het bouwproces. In de planning hebben we zelf de regie.” Het bedrijf is dan ook continu bezig met innoveren. Zo varen er inmiddels ook elektrische boten rond die een stuk beter zijn voor het milieu.

Gemoedelijk werken bij Conver uit Altena

Jèthro werkt op kantoor, maar kan zo de werkplaats in lopen. ,,Laatst stond ik hier zelf te lassen, omdat ik dat ook weleens leuk vind. Dat kan hier gewoon, het is niet raar dat je als kantoormedewerker in de werkplaats komt en andersom.”  Die lage drempel zorgt voor een gemoedelijke sfeer.  “Als je voor de afbouw solliciteert, maar erachter komt dat je liever wil lassen dan kan dat.” Omdat het bouwen van maaiboten specifiek werk is, wordt elke nieuwe medewerker goed begeleid. ,,Het voordeel is dat we alle kennis in huis hebben en je dus niet laten zwemmen als je hier komt werken.”

Overstromingen

Het werk van Conver is niet alleen in Nederland terug te zien. De machines worden over heel de wereld gebruikt. En niet alleen om de sloten leeg te halen. ,,Onze boten worden bijvoorbeeld ook ingezet bij overstromingen, om het puin weg te halen,” aldus Jètro. ,,In India varen ze rond om troep uit de rivieren te halen. Het is leuk om te zien dat jouw werk over de hele wereld te zien is.”