AltenaWerkt op bezoek bij Damen Drukkers

‘Je bed uitgaan met enthousiasme – en nieuwsgierigheid – om aan de slag te gaan, te zien wat deze dag gaat brengen. Dat weet je hier namelijk maar nooit. Er is geen één dag hetzelfde, elke dag is een nieuwe uitdaging. De ene hectischer dan de andere. Wél weet ik dat we er samen vól tegenaan gaan, zodat we op de vrijmibo, inclusief biertje, met een goed gevoel kunnen terugkijken op wat we geflikt hebben met ons team.’ Dat is werken bij Damen Drukkers

Damen Drukkers 

Lamineren, snijden, vouwen, binden, lijmen en checken op kwaliteit. Bij Damen zijn ze er maar druk mee – letterlijk. Damen Drukkers is een oer-Hollands bedrijf met gedreven DNA. De voeten in de klei, maar het hoofd in de wolken voor dromen én de toekomst. Maar die toekomst, daar zijn ze hier wel klaar voor. Grote machines én de nieuwste innovaties. Je stapt binnen in een wereld, waar je wauw tegen zegt, vól hectiek en uitdaging. Elke dag is hier anders. Het enige dat ontbreekt? Nieuwe collega’s. 

We maken er een sport van 

We maakten kennis met de ex-voorman binderij van Damen Drukkers, Peter Vink. Peter begon als ‘schoonmaker’ bij Damen, niet wetende dat hij alvast zijn carrièrepad afstofte, om zeventien jaar later als afdelingsmanager aan de slag te gaan. Hij ging van boenen naar hechten. Iedereen bij Damen heeft zo zijn of haar specialisme. Peter maakte er een sport van, kon hij sneller óf beter hechten? Of misschien wel iemand helpen beter te worden? Zo scoorde hij zijn baan als voorman binderij. Fanatiek zijn ze zijn hier trouwens niet alleen op de werkvloer, maar ook in de sportschool. Daar sport je als medewerker tegen een laag tarief. Een win-win, als je het ons vraagt.  

Peter is er maar druk mee 

De dag start vroeg, hij is om zes uur op de zaak. Ochtenden staan in het teken van meewerken met de productie óf technische problemen oplossen, wanneer er een machine besluit mee te stoppen. Hij kent de techniek en de processen als de binnenkant van zijn broekzak. ‘Dat is het leuke aan mijn baan. Het ene moment werk ik mee, het andere moment los ik een storing op en dan zetten we alle zeilen bij om de orders op tijd klaar te hebben.’ Om twee uur ’s middags loopt hij weer de deur uit, naar de sportschool óf zijn kids. De ideale baan, zeker omdat je nooit file hebt. Wij zijn jaloers. 

Gedreven DNA 

Ze zitten hier dus niet stil. ’s Ochtends vroeg, ’s avonds of in het weekend. Zelfs de machines draaien op 18.000 vellen per uur (wow). Ze doen er hier alles aan om optimaal te presteren, van strak-in-het-pak werkkleding, een sportabonnement tot een personeelsvereniging die leuke uitjes en borrels organiseert. Want er moet ook tijd voor ontspanning zijn als je al-tijd gas geeft. Het allermooiste? Bij Damen kijken ze verder dan diploma’s of papiertjes. Ze geloven in de juiste instelling. Zo zijn er genoeg collega’s die zonder papiertje binnen komen, maar houden van aanpakken en doorgroeien naar manager logistiek, calculator of zoals Peter, afdelingsmanager. 

Ben jij een aanpakker, altijd druk met van alles? Heb je een ‘CanDo’ mentaliteit en sta je open om te leren? Dan zoeken ze jou. En wie weet? Misschien vervang je Peter binnenkort wel.