Koos al 47 jaar in dienst bij HAK: ‘Eigenlijk had ik geen zin om hier te werken’

Gemeente Altena huisvest een van de grootste groenten- en peulvruchtenproducenten van Nederland: HAK. Het merk dat al decennialang lekker én gezond eten op tafel zet voor Nederlandse huishoudens, van bonen en rode kool tot en met appelmoes en complete maaltijdschotels. HAK huisvest meer dan 170 medewerkers, onder wie Koos. 

Koos is productiedirecteur en heeft al 47 dienstjaren bij HAK op zijn cv staan. Een flinke prestatie. “Máár”, zegt hij, “ik ben nog elke dag trots om hier te mogen werken.” Wij vragen ons af: ‘Wat is het geheim van zo’n lange diensttijd?’

‘Ik was een typische puber’

Koos kwam op zijn zeventiende binnen bij HAK. “Ik had geen enkel idee wie ik was en wat ik wilde worden, ik was een typische puber. Mijn vader werkte bij HAK en regelde een bijbaantje voor me. Maar eigenlijk had ik helemaal geen zin om bij HAK te werken”, vertelt Koos lachend. 

“Ik startte op de verpakkingsafdeling, waar het etiket op de verpakking geplakt werd, om vervolgens alles op pallets te stapelen. Geen bijzondere werkzaamheden, maar ik kreeg alle vrijheid van onze productiemanager om mezelf te ontwikkelen en mijn wilde haren los te laten. Ik ben HAK dankbaar voor die tijd en de begeleiding vanuit mijn toenmalige productiemanager.”

De zak van HAK

Vervolgens ging hij van de verpakkings- naar de productieafdeling en stroomde hij door tot voorman, teamleider, lijnchef, hoofdproductie tot uiteindelijk directeur productie. “Ik heb nooit naar een positie hoeven te solliciteren, ik werd altijd gevraagd voor een nieuwe functie. Die betrokkenheid bij de medewerkers van HAK waardeer ik enorm”, vertelt Koos. 

Zijn hoogtepunten van de afgelopen 47 jaar? “Onder andere de gehele nieuwe productie van de ‘stazak’, beter bekend als ‘de zak van HAK’. En de zonnepanelen op het dak van de fabriek.”

Op basis van gezond boerenverstand

Elke dag weer zorgen ze bij HAK voor kwalitatief, gezond en duurzaam eten. Niet zomaar termen, maar echte toewijding sinds 1952. Van grond tot mond wordt bekeken hoe producten beter, smakelijker en duurzamer kunnen. 

Koos licht toe: “Biologische producten zijn de toekomst, ook al is het een langetermijninvestering. Zo zorgen we samen met telers dat de aarde vol belangrijke mineralen blijft, zonder uitgeput te raken.” 

Elk HAK-product wordt dan ook gemaakt met een groen hart vól ambities en dromen. Van 100 procent natuurlijke producten tot een CO2-neutrale bedrijfsvoering. Niet omdat het moet, maar omdat ze het willen.

De onmisbare ingrediënten

Sinds de oprichting van HAK staat één ingrediënt centraal: de medewerkers. De ware smaakmakers van elke pot, zak en pak. “We hebben prachtige machines en mooie procedures. Maar zonder de juiste mensen met kennis en kunde gaat het helemaal mis”, vertelt Koos. 

“Daarom zorgen we bij HAK voor onze medewerkers, ook wanneer het persoonlijk wat minder gaat. We zorgen dat mensen zich thuis voelen, dat het kantoor een plek is waar je zomaar kunt binnenlopen, bij wie dan ook, en waar je niet bang hoeft te zijn om iets te vragen. We vinden het belangrijk dat iedereen trots kan zijn op onze producten en dat je je gewaardeerd voelt. De groenten van HAK maken we samen.”

En dát is het HAK-gevoel volgens Koos: “Iets waar je eigenlijk geen afscheid van wil nemen, dat niet alleen je werk is, maar een deel van je leven.” 

Pensioen

Maar Koos neemt na 47 jaar bij de groenten- en peulvruchten producent afscheid. Stiekem met een beetje pijn in z’n hart, maar hij heeft grote plannen na zijn pensioen: “Van het leven genieten, én”, grapt Koos, “proberen niet te veel te snoepen.”

Benieuwd naar de mogelijkheden bij HAK in Giessen? Bekijk dan is de functies op onze site!