KZB4ALL stoomt jongeren klaar

Stichting KozakkenBoys4All en AltenaWerkt slaan de handen ineen voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Waar de stichting jongeren klaarstoomt voor het werkende leven, kan het vacatureplatform een brug zijn naar bedrijven in de regio. Zo kunnen we er samen aan bijdragen dat iedereen gelijke kansen heeft op de arbeidsmarkt. Want dat is ook in Altena niet vanzelfsprekend. 

De middelbare school afmaken, studeren en een baan zoeken. Voor veel mensen is dat het pad dat je zou moeten volgen om een succesvolle loopbaan te beginnen. Maar wat als het leven anders loopt dan je had gedacht? Je vastloopt op school? Of naar Nederland bent gevlucht vanuit een oorlogsgebied? Dan zou het zomaar eens kunnen dat je buitenspel komt te staan in de maatschappij. Niet als het aan KozakkenBoys4All ligt. Deze stichting wil schoolverlaters en jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een duwtje in de rug geven. 

Begeleiding op maat voor jongeren

Bij de naam KozakkenBoys4All denk je waarschijnlijk als eerst aan de Werkendamse voetbalclub. Maar het initiatief heeft weinig met voetbal te maken zo vertelt Vincent Wijmans. Samen met jobcoach Jeanine van Ekeren en lifestylecoach Sven van Ingen is hij het project gestart. ,,We zijn een stichting los van de voetbalclub. Dat betekent dat wij onafhankelijk opereren, maar wel gebruik mogen maken van de faciliteiten op sportcomplex De Zwaaier.” ,,De stichting springt in het gat waar het reguliere onderwijs vaak niet aan toe komt: begeleiding op maat,” vult Jeanine aan. ,,Je komt de meest schrijnende verhalen tegen. Zo hebben wij een Afghaanse jongen begeleid die een aantal jaar geleden in zijn eentje naar Nederland is gevlucht. Wij kunnen het ons niet voorstellen hoe het is om in een vreemd land, zonder je familie en vrienden, een leven te moeten opbouwen. De komst van de pandemie zorgde ervoor dat veel van dit soort jongeren ook nog eens geïsoleerd zijn geraakt. Wij willen deze mensen letterlijk in beweging zetten.”

Basisvaardigheden voor de arbeidsmarkt

Hoe gaat dat in z’n werk? Vincent: ,,De deelnemers krijgen bij De Zwaaier les in de basisvaardigheden: Nederlands, Engels, rekenen enzovoort. Daarvoor werken we samen met docenten van het Davinci College.” Uiteindelijk hebben de deelnemers dan een gecertificeerd BBL-diploma op zak. Maar dat papiertje is niet het enige doel van KZB4All. ,,De jongeren krijgen begeleiding van Sven waardoor ze leren om doelen te stellen, een ritme op te bouwen en hun mentale weerbaarheid te verbeteren. Met het uiteindelijke doel om een sollicitatiegesprek te voeren en aan het werk te gaan. We gebruiken de bedrijven in ons netwerk om te kijken waar de jongeren terecht kunnen.” Niet alleen aan mentale gezondheid wordt gewerkt. Sanne Tamerus van Self Improvement ondersteunt het team door sportlessen te geven.

Samenwerking met jongeren

Bedrijven en werkzoekenden verbinden: dat is punt waarop KozakkenBoys4All en AltenaWerkt elkaar kruisen. Het team van AltenaWerkt wil bijdragen aan het maatschappelijke doel van KozakkenBoys4All. Zo willen we de arbeidsmarkt toegankelijk maken voor iedereen, ongeacht achtergrond of opleiding. 

Voor de toekomst heeft KozakkenBoys4All grootse plannen. Vincent: ,,Grote clubs als Feyenoord hebben een maatschappelijke tak die zich inzet voor Rotterdam. Wij willen dat hier in Werkendam gaan doen en hopelijk later voor heel Altena.”