Van filmset tot wolkenkrabber: Quasar uit Giessen

AltenaWerkt langs bij Quasar uit Giessen

Wat hebben het huis van Paul Simon, het duurste huis ter wereld en de set van de nieuwe film van Daniël Craig met elkaar te maken? Er hangt bij allemaal een lamp van Giessense bodem aan het plafond. Deze week duikt AltenaWerkt in de wondere wereld van de designlampen van Quasar

Het kantoorpand aan de Burgstraat in Giessen is waar het allemaal gebeurt. De medewerkers van Quasar werken daar aan het design tot de productie van de meest bijzondere lampen. Overal in het pand zijn de designs te bewonderen. Kenmerkend door de ijzeren frames met honderden, soms duizenden kleine lampjes, die inmiddels een handelsmerk zijn geworden. Het zijn lampen die neigen naar kunst. “Het is een tijdrovende productie. Gemiddeld zijn medewerkers 2 á 3 dagen bezig met een lamp,” vertelt Arjens van Gammeren, directeur van het bedrijf. ,,Bij grote producties kan het oplopen tot een aantal weken.” En die grotere producties zijn van aardig formaat. Zo is er momenteel een lamp in de maak die bedoeld is voor een van de hoogste wolkenkrabbers van Londen genaamd ‘The Shard’. In een van de hoogste verdiepingen komt een lamp van wel 11,5 meter. 

Geheim project

De lampen vind je dus niet snel in een woonkamer van de gemiddelde Nederlander. Wel in bedrijfspanden, hotels en huizen van niemand minder dan de president van Argentinië en Paul Simon. Quasar wordt zelfs vertegenwoordigd in het duurste huis van de wereld, dat in India staat. 

Voor dit soort opdrachten krijgt Arjens de gekste telefoontjes. ,,Een half jaar geleden kreeg ik een telefoontje met de vraag wat de levertijd was van onze duurste lamp. En of we die kosteloos konden leveren voor een geheim project.” Daar ging hij natuurlijk niet zomaar in mee, maar na een paar telefoontjes begon er iets te dagen. ,,Het bleek voor een nieuwe film van Daniel Craig te zijn, Knives Out II. Merken betalen miljoenen om in zo’n film te komen, dus we zijn naar de set gevlogen om de lamp op locatie in elkaar te zetten.” Binnenkort is de lamp te zien in de bioscopen.

Werknemer bij Quasar uit Giessen

Ondanks dat de lampen op de meest bijzondere plekken terecht komen, is het voor het bedrijf niet makkelijk om aan personeel te komen. ,,Voor de productie heb je in principe geen diploma nodig, maar we zoeken wel naar een lot uit de loterij. Het liefst iemand uit de buurt, want dat is wel zo praktisch,” vertelt Arjens. ,,De meeste productiemedewerkers zijn vrouwen, want die hebben nou eenmaal een fijnere motoriek wat nodig is om de lampen in elkaar te zetten.”

Ook is Quasar op zoek naar mensen die meewerken aan het productieproces dat bij elk design weer anders verloopt. Arjens: ,,Productontwikkelaars zijn hier amper te vinden.” Op dit moment werken Liam (25) en Cindy (29) als productontwikkelaar bij Quasar. Het kantoor waar ze werken zit vlakbij de werkplaats. Cindy: ,,Het is handig dat de productie intern is en de lijntjes daardoor kort zijn.” De 3D-printer print een prototype voor een doosje waar het kerstgeschenk van dit jaar in past. Een miniatuurversie van het nieuwste design, gebaseerd op een Chinese lampionplant, voor in de kerstboom. Liam: ,,Het zijn keer op keer unieke designs die vragen om een productie op maat. Wij maken de vertaalslag van een tekening naar product. Van de lampen zelf tot de verpakking.”

Quasarlab

Innovatieve designs vragen om een innovatieve werkplek. Het Quasarlab moet daar in de toekomst voor gaan zorgen. In dit nieuwe gedeelte van het bedrijf krijgen productontwikkelaars, maar ook stagiaires een plek om te werken. Stagiaire Hannah (21) heeft meegeholpen aan het ontwerpen van de ruimte. ,,In mijn stage heb ik op verschillende afdelingen meegelopen. Zo ook bij de productie, zodat ik wist hoe de lampen in elkaar zitten. Ook ben ik mee geweest naar fotoshoots en heb ik tekeningen gemaakt voor de inrichting van het Quasarlab.” Dit jaar studeert ze af aan Nimeto. ,,Maar ik vond het hier echt super leuk, dus ik zou hier zeker willen blijven werken.”