Planten uit Nederlandse kassen én bomen uit Thailand, vervoerd door Almkerks transportbedrijf

Dertien-meter-hoge junglebomen uit Zuidoost-Azië, verscheept naar Europa, getransporteerd met vrachtwagens om vervolgens in subtropische zwemparadijzen te worden aangeplant. Stekkies, planten, boeketten en bloemen voor tuincentra, bouwmarkten en supermarkten. Voordat jouw planten in de vensterbank staan, hebben ze al een hele weg afgelegd. Heb je je ooit afgevraagd hoe dit bloeiend-goed wordt afgeleverd? Dat blijft een sport. Transport om precies te zijn.

Aan de slag bij de vrachtwagen

Geworteld, sinds 1929

Transportbedrijf Buchner Transport B.V. uit Almkerk weet al sinds 1929 hoe ze dit moeten aanpakken. Ooit begonnen ze met het vervoeren van groenten en fruit in Nederland. Een aantal jaar later namen ze een alternatieve route: het vervoeren van planten, internationaal. Dat is topsport, kunnen we je vertellen. Waar de meeste bedrijven ’s avonds de deur achter zich dichttrekken, schuiven de rolluiken van Buchner 24 uur per dag open en dicht. Karren vól met planten. Vrachten gelost en geladen met nieuw groen dat moet worden geregistreerd en klaargemaakt om te vervoeren.

Groene vingers aan het stuur

Planten vervoeren is én blijft een uitdaging. Het groen moet altijd op de juiste temperatuur blijven én in perfecte conditie worden afgeleverd. Koel óf verwarmd, de chauffeurs van Buchner Transport B.V. weten op welke temperaturen planten het liefst worden vervoerd. Chauffeur zijn van geconditioneerd transport is dus véél meer dan ‘gewoon effe op en neer rijden’. Onderweg ben je parttime monteur, plantenverzorger, het visitekaartje voor de klant én dat allemaal terwijl je je hoofd koel moet houden op de Oostenrijkse of Zwitserse bergpassen. Wij doen het ze in ieder geval niet na.

Niet groeien ‘om het groeien’

Bij Buchner Transport B.V. willen ze niet groeien om het groeien. Niet méér klanten binnenhalen, puur en alleen om de omzet te verhogen. Wat ze wel willen: de kwaliteit en efficiëntie verhogen voor élke klant. Noem het ouderwets of uit de tijd, maar bij Buchner telt die handdruk gewoon nog altijd. Het motto ‘afspraak is afspraak’ staat hier hoog in het vaandel. Dat waarderen opdrachtgevers aan Buchner. Bestemmingen die al tientallen jaren op de kaart óf in de GPS staan, staan er nog steeds in. Hoe de lange klantrelaties zo goed blijven? Bij Buchner maken de mensen het verschil. Van de aanpakkers op de losdekken, collega’s die op de vloer planten in het ERP-systeem zetten tot administratieve types op kantoor óf de onmisbare plan-genieën. Nét dat stapje extra doen, kennis van zaken, het familiegevoel en de persoonlijke benadering naar collega’s en klanten toe. Dat maakt dat Buchner al jaren topvervoerder is in de branche. Benieuwd naar vacatures bij Buchner? Je kunt zo aan de slag als internationale chauffeur, logistiek medewerker of handling planten.

Twee van de vrachtwagens waar de chauffeurs van Buchner op rijden.