Fouten bij schrijven vacature
Het vinden van een baan begint in de meeste gevallen bij een vacature. Maar als de vacaturetekst niet goed in elkaar zit, loop je als bedrijf voor je het weet een geweldige werknemer mis. Banen liggen momenteel immers voor het oprapen, maar werknemers helaas niet altijd. Daarom is het juist nu extra belangrijk om goede vacatureteksten te schrijven. Wij geven een paar tips over wat je wel en juist niet in de vacaturetekst moet zetten.
1. Vermijd clichés in de vacature
‘Ben jij een gemotiveerde, proactieve, flexibele en creatieve carrièretijger? Dan is deze leuke baan in een dynamische omgeving met informele werksfeer én marktconform salaris echt iets voor jou.’ Deze tekst kan precies over iedereen gaan. Niet waar je op zit te wachten als de functie snel vervuld moet worden. Ga eens goed na of het cliché echt geldt voor jouw bedrijf. En zo ja, waarom? ‘Jouw creativiteit komt goed van pas bij het bedenken van originele marketingcampagnes’ of ‘omdat je ploegendiensten draait is het belangrijk dat je een flexibele houding hebt ten opzichte van werktijden’.
2. Te hoge eisen in de vacature
‘Voor deze startersfunctie beschik je over 10 jaar werkervaring’ of ‘Je bent een junior accountmanager die een voorbeeldrol vervult én het voortouw neemt binnen het salesteam’. Het grootste afhaakrisico loop je als je irreële eisen stelt in je vacaturetekst: uit onderzoek blijkt dat 48% van de kandidaten dit aangeeft als reden om vooral niet te solliciteren naar een vacature. Natuurlijk ben je op zoek naar de beste kandidaat voor de functie, maar zorg er dan wel voor dat de lijst aan eisen niet te lang wordt. Kies de belangrijkste eigenschappen uit en blijf daarbij.
3. Haast!
Iedereen heeft het hartstikke druk en die vacature moet nú eruit, dus kopieer je het functieprofiel en knal je het meteen online. Begrijpelijk, maar niet zo aantrekkelijk voor toekomstige werknemers. Neem daarom de tijd om een goede tekst te schrijven, daar pluk je later de vruchten van!
4. Money, money, money
In 84% van de vacatures wordt geen concreet salaris vermeld, aldus de uitkomsten van een onderzoek van Jobdigger. Wat dan wel? Waarschijnlijk zijn het termen als ‘een marktconform salaris’, ‘een salaris dat wordt afgestemd op achtergrond’ of er wordt gewoon helemaal niks over arbeidsvoorwaarden genoemd. 39% van de respondenten ergert zich mateloos als het salaris in een vacaturetekst ontbreekt. Maar die kandidaat die je wilt aanspreken, moet wel gewoon z’n hypotheek of huur kunnen betalen en voor eten op de plank zorgen.
Tip: Doorbreek het taboe en zet eens wel een salaris(indicatie) in de vacature. Weet de sollicitant gelijk waar hij/zij aan toe is. En als iemand wel alleen voor het geld gaat? Dan pik jij of je hr-personeel dat er toch zo uit tijdens het sollicitatiegesprek?
5. D’tjes en t’tjes
Last but not least: spelfouten. In alle haast kan er zo een foutje in je tekst blijven staan. Ook als je lang op een goede vacaturetekst aan het broeden bent, zie je dikwijls je eigen fouten niet meer. Klinkt vanzelfsprekend, maar uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat 52% van de sollicitanten zich stoort aan spelfouten in een vacaturetekst. 78% van de hbo’ers geeft aan te twijfelen aan de professionaliteit van een organisatie als ze spelfouten signaleren in een vacaturetekst. Niet niks dus! Laat de vacature voor publicatie dus checken door een collega. Maak desnoods een mini-schrijfwijzer voor jouw organisatie, waarin je de allerbelangrijkste schrijfregels vastlegt. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Als je nu nog geen knaller van een vacaturetekst schrijft, dan weten wij het ook niet meer. Wij helpen je graag met het vinden van werknemers uit Altena. Klik hier voor meer informatie over onze diensten.